Na verloop van tijd bent u gewend aan uw nieuwe prothese. Zo goed zelfs, dat het lijkt alsof ze er altijd zijn geweest. Maar dat blijft niet zo. Uw mond verandert, omdat uw kaken slinken. Uw prothese blijft wel even groot. Er ontstaat dus ruimte tussen de prothese en uw kaak, waardoor uw prothese op den duur losser gaat zitten. Als uw prothese niet goed meer past, kan het op sommige plaatsen op uw kaak zwaarder gaan drukken dan op andere. Dit kan pijn veroorzaken.
Schuur of vijl niet zelf aan uw prothese, maar maak een afspraak bij de tandprotheticus. In zo’n geval kunnen wij uw prothese aanpassen door een een nieuwe laag of ‘voering’ in uw kunstgebit aan te brengen, waardoor het weer vaster zit. Dit kan van harde en zachte kunststof.
Bij mensen waar het tandvlees zo gevoelig is dat ze altijd pijn hebben onder de prothese, kan een zachte en verende basis de oplossing zijn. Deze zachte en flexibele kunststof wordt vooral in de onderprothese toegepast, omdat zich hier de meeste problemen voordoen. Vaak is de kaak geslonken, maar het tandvlees niet, waardoor het tandvlees afgekneld zit tussen de prothese en het kaakbot. Het kan ook gebeuren dat de kaak zover geslonken is, dat de zenuw die in de onderkaak loopt, op het kaakbot ligt en telkens afgekneld wordt door het gebit. De zachte basis biedt in deze gevallen voordelen. Wel moet u er rekening mee houden dat deze zachte en flexibele basis sneller slijt en zeker iedere 1 á 2 jaar vervangen dient te worden door de tandprotheticus. De zachte laag kan onder uw prothese aangebracht worden door middel van een rebasing (opvulling).
Houdt u er rekening mee dat u uw prothese enkele dagen kwijt bent als er een zachte laag onder uw prothese aangebracht wordt? Bespreek met uw tandprotheticus een zo optimaal mogelijke planning die u schikt.
Wilt u weten of deze behandeling vergoed wordt? Klik dan hier voor het vergoedingenoverzicht.