Het verwijderen van eigen tanden en kiezen én de overgang naar een gebitsprothese, kunnen een grote verandering zijn die van invloed is op uw normale functioneren. Het betekent tijdelijke en praktische belemmeringen bij het eten, praten en lachen.
Revalidatie van uw mondholte
Na de ingreep gaat uw mondholte genezen en gelijktijdig moet u wennen aan een gebitsprothese. Vaak zijn de verwachtingen te hoog en valt het tegen. U kunt het zien als de revalidatie van uw mondholte, waarbij u ‘opnieuw moet leren lopen’ met uw gebitsprothese. Kauw- en voedingspatronen zijn daarbij van essentieel belang. Helemaal als u nog andere gezondheidsklachten heeft, waarbij regelmatige voeding een belangrijke rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan diabetes.
Kleine hapjes zijn vaak al grote stapjes!
Grote veranderingen
De veranderingen kunnen ook groot zijn als u niet regelmatig (om de 5 tot 8 jaar) uw gebitsprothese laat vervangen. Als u na 30 jaar een nieuwe prothese krijgt, dan kunnen de overgang en veranderingen ook als (te) groot ervaren worden.
Bij Tandprothetische Praktijk Toren werken wij samen met diëtisten die het gewenningsproces aan een eerste of nieuwe gebitsprothese voor u kunnen vereenvoudigen. Zij geven advies over het (tijdelijk) aanpassen van uw voedingspatroon naar zachter voedsel, maar wel zodanig dat u voldoende, goede en gevarieerde voedingsstoffen binnen krijgt. Ook de opbouw naar harder voedsel wordt stapje voor stapje weer met u opgebouwd.
Kosten en vergoeding
In 2021 wordt dieetadvisering door de diëtist voor 3 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat minimaal 5 tot 6 consulten vergoed worden. Deze gaan wel ten koste van uw eigen risico. Als dit niet voldoende is, dan kan een aanvullende verzekering meer vergoedingen bieden.
Verwijzing
Bent u nog niet bekend bij een diëtist, dan kunnen wij u doorverwijzen naar een diëtist naar keuze. Daarnaast hebben wij goede banden met diëtisten in de omgeving van Veendam. Vraag er naar bij uw tandprotheticus.